Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Genialne w swej prostocie, a przy tym niesamowicie smaczne i efektowne ciasto, w którym głównym składnikiem jest mak. Ciasto makówka to połączenie puszystego, makowego biszkoptu z delikatnym kremem na bazie słodkiej śmietanki i serka mascarpone. Deser ten świetnie sprawdzi się podczas świąt oraz innych uroczystości rodzinnych.
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1134
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 622
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 176
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 370
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1134
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 622
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 176
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 370
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania do białek dodajemy stopniowo cukier, następnie żółtka. Mikser odstawiamy na bok.
Do osobnej miski przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Składniki mieszamy.
Suche składniki przesypujemy do mokrych składników. Całość mieszamy przy użyciu rózgi kuchennej. Na koniec do ciasta dodajemy suchy mak. Składniki ponownie mieszamy ze sobą.
Tortownicę o średnicy 26 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy. Makowy biszkopt pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni bez termoobiegu przez około 30-35 minut (do suchego patyczka).
Upieczony biszkopt studzimy, następnie dzielimy na dwa równej wysokości blaty ciasta.
Do wysokiego naczynia przelewamy słodką śmietankę. Ubijamy ją na sztywną pianę. Pod koniec ubijania do śmietanki dodajemy serek mascarpone i cukier. Całość mieszamy, następnie miksujemy na najwyższych obrotach przez kilka minut (do momentu uzyskania gęstego kremu).
Makowe blaty ciasta nasączamy ponczem przygotowanym z wody, soku z cytryny i cukru.
Na pierwszy blat ciasta wykładamy ponad 1/2 kremu, powierzchnię wyrównujemy. Całość przykrywamy drugim blatem ciasta. Pozostałą część kremu rozsmarowujemy po wierzchu i bokach makówki.
Gotowe ciasto Makówka przez podaniem schładzamy przez minimum 2-3 godziny w lodówce.