Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli uwielbiasz makowce ten przepis z pewnością Ci zasmakuje!
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 139
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 264
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 372
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 108
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 107
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 139
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 264
Receptura jest trochę skomplikowana, wymaga nieco doświadczenia, ale możecie...
Odsłon: 372
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 108
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 107
Składniki
Rozpoczynamy od wkruszenia drożdży do kubeczka i zasypania cukrem. Odstawiamy na kilka minut, aż zrobią się płynne. Do przesianej mąki dodajemy sól i pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, rozcieramy na grudki. Wlewamy drożdże, śmietanę, dodajemy jajka i szybko zagniatamy elastyczne, dość miękkie ciasto - jeśli będzie się bardzo kleiło to podsypcie jeszcze troszkę mąki. Ciasto nie musi leżeć i wyrastać - można je od razu dalej przygotowywać. Dzielimy ciasto na 2 części. Każdą należy rozwałkować na dość duży prostokąt (ok. 3 - 5 mm grubości). Przekładamy płaty masę makową oraz wiśnie, a następnie zwijamy ciasto w rulony i smarujemy rozkłóconym białkiem. Przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C i piekłam ok. 30 min. Po upieczeniu obsypujemy cukrem pudrem. Smacznego! :)