Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Makowiec z rodzynkami"
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 494
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 72
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 149
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 494
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 72
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 149
Składniki
Stop 4 łyżki masła. Mleko lekko podgrzej, rozpuść w nim drożdże. Mąkę, cukier i cukier waniliowy wsyp do miski. Dodaj jajko i żółtka. Wlej mleko z drożdżami. Zagnieć ciasto. Pod koniec zagniatania dodaj masło. Odstaw na godzinę.
W tym czasie zrób masę: mak wsyp do garnka. Zalej wodą, doprowadź do wrzenia i odstaw na 20 minut. Następnie odcedź, lekko przestudź. Przepuść trzy razy przez maszynkę z drobnymi oczkami. Masło stop, wymieszaj z mielonym makiem i miodem.
Białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania powoli dosypuj cukier. Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca, dodaj ją do maku. Dołóż rodzynki, migdały i skórkę pomarańczową, wymieszaj. Ciasto ponownie zagnieć. Podziel na dwie części.
Każdą porcję ciasta rozwałkuj. Posmaruj masą makową. Ciasno zwiń. Strucle przenieś do foremek wyłożonych pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st.
Piecz około godziny. Gotowe makowce ew. oblej lukrem, udekoruj marcepanowymi ozdobami i kandyzowaną skórką pomarańczową.Źródło: Tina