Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Makowiec z lukrem"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 217
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 511
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 13466
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 217
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 511
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 13466
Składniki
Drożdże rozpuszczamy w mleku z cukrem i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z mąki odsypujemy garść do posypywania stolnicy, a resztę przesiewamy do miski.
Dodajemy resztę składników, wyrośnięte drożdże, mieszamy. Na końcu wlewamy masło. Wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Mak zalewamy wrzącym mlekiem, odstawiamy do wystygnięcia. Dwukrotnie mielimy. W rondlu o grubym spodzie rozgrzewamy masło, dodajemy mak, smażymy kilka minut, ciągle mieszając. Gdy masa przestygnie, dodajemy pozostałe . Na koniec delikatnie mieszamy z pianą z białek.
Ciasto wałkujemy na dwa cienkie prostokątny, rozsmarowujemy na nich masę, zwijamy w rolady, przenosimy do foremek wyłożonych pergaminem. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180oC. Po upieczeniu lukrujemy i dekorujemy bakaliami.Źródło: Rewia