Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makowiec na kruchym cieście z kratką to pyszne i tradycyjnie ciasto idealne na wigilię i święta. Jest to ciasto które zawsze musi znaleźć się na naszym stole, piekę je od wielu lat.
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5284
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 105
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5284
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 105
Składniki
Ciasto Mąkę przesiej na stolnicę razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, dodaj zimne masło a następnie zółtka, jajko i śmietanę. Zagnieść ciasto. Odłóż kawałek ciasta na kratkę .Blachę o wymiarach 26x35 wyłóż papierem do pieczenia i rozwałkuj pozostałe ciasto na wielkość blachy.
Mąk opłucz i zalej wodą lub mlekiem i zostaw najlepiej na całą noc. Następnie zagotuj i gotuj około pół godziny na małym ogniu często mieszając żeby się nie przypalił.
Następnie odcedź na sicie, wystudź i zmiel dwa razy w maszynce do mięsa przez najdrobniejsze sitko.
W garnku roztop masło, smalec, miód i cukier, dodaj posiekane orzechy, zaparzone rodzynki, migdały, żurawinę, skórkę pomarańczową oraz zmielony mąk, wszystko razem podgrzej na małym ogniu mieszając żeby mąk się nie przypalił.
Dodaj zółtka, olejek migdałowy do smaku, powidła a na koniec ubitą pianę z białek. W razie potrzeby dodaj cukier, sok z cytryny czy z pomarańczy.
Gotową masę makową wyłóż na ciasto, pozostałą część ciasta rozwałkuj i za pomocą radełka do ciasta wycinaj z ciasta paski i układaj na wierzchu makowca tworząc kratkę. Piec w temperaturze 180 st około 35-40 minut do zrumienienia ciasta na wierzchu. Polecam.