Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na aromatyczny i smakowity makowiec na ucieranym, delikatnym i puszystym cieście. Makowiec idealnie sprawdzi się jako dodatek do popołudniowej kawy, a swym smakiem rozpieści nasze podniebienie :)
Smażone ćwiartki z kurczaka podane z ziemniakami i sałatką warzywną z warzyw.
Odsłon: 40
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 1667
Będąc kiedyś w azjatyckiej restauracji jedliśmy pyszne bułki BAO, postanowili...
Odsłon: 111
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 159
Smażone ćwiartki z kurczaka podane z ziemniakami i sałatką warzywną z warzyw.
Odsłon: 40
Zapiekanki są pyszne. U mnie tym razem zapiekanka już podzielona na porcje. M...
Odsłon: 1667
Będąc kiedyś w azjatyckiej restauracji jedliśmy pyszne bułki BAO, postanowili...
Odsłon: 111
Sałatka makaronowa prosta i szybka w przygotowaniu , można do niej dodać co s...
Odsłon: 159
Składniki
Na początku przygotowujemy masę makową. Mak sparzamy wrzątkiem, a gdy ostygnie mielimy go wraz z cukrem w maszynce na drobnym sitku. Następnie do zmielonych składników dodajemy roztopione i ostudzone masło, 3 żółtka, zmielone orzechy włoskie oraz aromat migdałowy i dokładnie mieszamy. Na koniec do masy dodajemy białka ubite na sztywną pianę i ponownie mieszamy.
Kolejny krok to przygotowanie ciasta. Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy roztopione i ostudzone masło, wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę oraz śmietanę kremówkę i dokładnie mieszamy.
Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a na cieście układamy porcje masy makowej. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez 45 minut (do suchego patyczka).
Po ostygnięciu ciasto posypujemy cukrem pudrem
Życzę smacznego! :)