Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Makowiec jak u mamy"
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 197
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 163
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 197
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 163
Składniki
Drożdże wymieszaj ze śmietaną. Do mąki dodaj roztopione masło, cukier, jajka, żółtka, aromat i drożdże. Wyrób ciasto, odstaw.
Mak mocz godzinę, potem gotuj pół godziny. Odcedź, wystudź, zmiel kilka razy. Dodaj roztarte drożdże i resztę składników. Wymieszaj.
Ciasto podziel na dwie części. Każde rozwałkuj na grubość 1 cm, nałóż połowę masy, zostawiając wolne 2 cm od brzegów, zwiń ciasto.
Formy wyłóż papierem do pieczenia, włóż ciasta, odstaw na 30 minut. Piecz 40 minut w temp. 180°C. Zrób lukier, udekoruj.
CZAS: 2,5 godzinyŹródło: Dobry Tydzień