Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 218
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 512
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 13781
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 218
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 512
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 13781
Składniki
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać 50 ml ciepłego mleka i 3 łyżki mąki, przykryć, odstawić do wyrośnięcia.
Masło rozpuścić w rondlu, wystudzić. Resztę mąki przesiać, dodać wyrośnięte drożdże, resztę ciepłego mleka, masło i żółtka utarte na puszysto ze szczyptą soli i 1 łyżeczką ekstraktu waniliowego. Ciasto wyrabiać ręcznie do momentu, aż będzie odchodziło od dłoni. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godz.
Mak opłukać, zalać wrzątkiem, gotować do miękkości, osączyć, zemleć 3 razy. Rodzynki zalać wrzątkiem, moczyć 15 min. Do maku dodać cukier, miód, osączone rodzynki, skórkę, kilka kropli aromatu, uprażyć w rondlu.
Ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 5 cm podsypując mąką. Ubić pianę z białek, wymieszać z wystudzoną masą. Rozłożyć na każdym placku masę makową, zwinąć rolady.
Przełożyć do keksówek wyłożonych papierem, odstawić do wyrośnięcia, piec ok. 30-40 min w temp. 180oC.
ok. 180 minutŹródło: Twoje Imperium