Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Są rogaliki z nadzieniem makowym a ja postanowiłam zrobić pierożki.
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 8706
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 196
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 448
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 8706
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 196
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 448
Składniki
1. Mak sparzyć gorąco wodą i zmielić maszynką na drobnych oczach. 2. Drożdże pokruszyć do naczynia i wymieszać z cukrem. 3. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy margarynę, szczyptę soli, wbijamy żółtka, wlewamy śmietanę, drożdże i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.
4. W tym czasie rozpuszczamy masło, dodajemy miód, olejek oraz rodzynki, chwilę gotujemy i łączymy z zmielonym makiem. Wbijamy żółtko a białko ubijamy mikserem, po czym dodajemy do maku i dokładnie mieszamy.
5. Ciasto po wyrośnięciu rozwałkowujemy i foremką lub szklanką wycinamy kółka. 6. Na każde kółko nakładamy na środek masę makową i składamy na połowę, brzegi ściskamy widelcem.
7. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 8. Każdy pieróg smarujemy białkiem i posypujemy kryształowym cukrem. 9. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 15 minut w 180°C.
10. Deser do kawy gotowy. 11. Smacznego.