Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Makowe okulary z ciasta drożdżowego"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 9571
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 237
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 521
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 9571
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 237
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 521
Składniki
Mąkę przesiej do miski. Dodaj rozkruszone drożdże, 8 łyżek masła, cukier, sól i żółtka. Stopniowo dodawaj do składników ciepłe mleko. Mieszaj drewnianą łyżką, aż powstanie gładkie, nielepiące się ciasto drożdżowe.
Gotowe ciasto przykryj w misce wilgotną ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na co najmniej 30 minut, aby wyrosło. W tym czasie wymieszaj mielony mak, pokrojone w kosteczkę morele (namocz je wcześniej w letniej wodzie i osącz) oraz miód. Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę, podziel na pół. Obydwie części rozwałkuj na cienkie prostokątne placki. Posmaruj je resztą masła i makowym nadzieniem.
Dłuższe boki ciasta roluj z dwóch stron do środka (jak strudel). Ułóż na pokrytej pergaminem blasze. Odstaw do wyrośnięcia. Piecz w 180 st. ok. 25 min. Pokrój na kawałki, tworząc okulary.
Czas ok. 60 min; porcja – 330 kcal, cena 1,10 zł.
Nie każdy maluszek lubi masę makową. Nie oznacza to, że musisz rezygnować z drożdżowych okularków. Rozwałkowane placki możesz po prostu posmarować dżemem. A jeśli chcesz zrobić przysmak śniadaniowy, zrezygnuj z dodatku cukru, a ciasto obłóż szynką i serem.Źródło: Świat kobiety