Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaroniki bardzo kapryśne , ale pyszne i cudne ciasteczka z kremem
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z...
Odsłon: 194
Hop , siup i jest - słodkie , aromatyczne , przepyszne i syte Carrot Muboora...
Odsłon: 29
Przeszło rok zastanawiania się nad kupnem wolnowaru, z czystym sumieniem mogę...
Odsłon: 31
Dzisiaj serniczek na zimno , prosty w przygotowaniu i smaczny a na dodatek be...
Odsłon: 130
Najlepsza wiosenna surówka z młodej kapusty, ogórka zielonego i czerwonej ceb...
Odsłon: 1500
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z...
Odsłon: 194
Hop , siup i jest - słodkie , aromatyczne , przepyszne i syte Carrot Muboora...
Odsłon: 29
Przeszło rok zastanawiania się nad kupnem wolnowaru, z czystym sumieniem mogę...
Odsłon: 31
Dzisiaj serniczek na zimno , prosty w przygotowaniu i smaczny a na dodatek be...
Odsłon: 130
Najlepsza wiosenna surówka z młodej kapusty, ogórka zielonego i czerwonej ceb...
Odsłon: 1500
Składniki
MAKARONIKI SZARLOTKA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ PRZEPIS NA KORPUSY ° mąka migdałowa 150 g ° cukier puder 150 g ° białko 50 g ° kawa rozpuszczalna 1 płaska łyżeczka ° kakao 1 łyżeczka Syrop cukrowy ° cukier 150 g ° woda 50 g ° białko 60 g Składniki sypkie mielimy w młynku do kawy. Następnie dodajemy białko , mieszamy dokładnie do momentu uzyskania pasty. Cukier mieszamy z wodą, gotujemy do uzyskania temperatury ok 100°C. Białka 60 g zaczynamy ubijać, kiedy trzymają się ścian misy , cienka strużką wlewamy syrop cukrowy stale miksując. Beza powinna być gęsta, lśniąca i ciągnąca. Składniki łączymy na trzy razy- do pasty dodając ubitą bezę. Gotowe ciasto powinno swobodnie spływać z łopatki, a robiąc ️ nie powinno się rwać. Wyciśnięte krążki na macie odstawiamy na 30 minut lub dłużej w zależności od wilgotności powietrza. Pieczemy ok 15-19 minut w temperaturze 130/140 °C góra dół. GANACHE biała czekolada 150 g śmietanka kremowa 30% 70 g Śmietankę podgrzewamy , ale nie doprowadzamy do wrzenia. Czekoladę siekamy i zalewamy kremówką, odstawiamy na 3-4 minut, całość blendujemy. Krem mieszamy , przekładamy do miseczki przykrywamy folią spożywczą i chłodzimy parę godzin, a najlepiej całą noc. Taki krem jest gotowy do nadziewania, osobiste lubię go dodatkowo zmiksować , aby nabrał puszystości. Szarlotka Jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w drobną kostkę. Na patelnię dodajemy 4 łyżki cukru i 2 łyżki wody. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy jabłko i łyżeczkę cynamonu. Smażymy do momentu, aż jabłka zaczną się rozpadać. Studzimy , jabłka rozgniatamy.