Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Lukrowany jabłecznik z dodatkiem bananów"
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 66
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7160
Polecam.
Odsłon: 1683
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 86
Przepis dnia
Nie ma to jak zapiekane młode ziemniaki z plastrami wędzonego boczku. Przepis...
Odsłon: 66
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7160
Polecam.
Odsłon: 1683
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 86
Przepis dnia
Składniki
Jabłka obierz, oczyść, pokrój na kawałeczki. Włóż do garnka. Dosyp cukier i cukier waniliowy. Rozgotuj. Pod koniec do nadzienia dodaj obrane i rozgniecione banany.
Migdały zrumień na patelni, trochę odłóż do dekoracji. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia do dużej miski. Dodaj mocno schłodzoną margarynę pokrojoną na małe kawałki albo cienko zwiórkowaną.
Wsyp cukier puder oraz zrumienione migdały. Dodaj jajko, żółtko i kwaśną śmietanę. Szybko zagnieć jedno- lite ciasto. Dużą blachę posmaruj tłuszczem, oprósz tartą bułką.
Ciasto rozwałkuj na dwa placki. Jednym z nich wylep spód i brzegi blachy. Na cieście równomiernie rozsmaruj masę jabłkowo-bananową. Przykryj drugim plackiem. Mocno zlep brzegi.
Jabłecznik wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp.180 st. Piecz ok. 60 minut. Wyjmij, wystudź. Ciasto oblej lukrem. Przed podaniem udekoruj resztą migdałów.Źródło: Tina