Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Lukrowane ciasto makowe"
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1049
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1328
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 12856
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1049
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1328
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 12856
Składniki
Pomarańcze sparzyć wrzątkiem. Z jednej zetrzeć skórkę, z obu wycisnąć sok. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać skórkę pomarańczową. Kolejno wbijać jajka.
Dobrze utrzeć mikserem. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i porcjami wsypywać do ucieranej masy. Dolać 75 ml soku wyciśniętego z pomarańczy. Wymieszać mikserem. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać mak.
Podłużną foremkę o dł. ok. 30 cm posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Nakładać na przemian porcje ciasta jasnego i makowego. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175oC. Piec 50-60 minut.
Ciasto przestudzić 15 minut w foremce, potem przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Cukier puder utrzeć z 2-3 łyżkami soku pomarańczowego.
Lukrem oblać ciasto. Odstawić na godzinę, aby lukier zastygł.
Czas przygotowania: około: 75 minutŹródło: Życie na gorąco