Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy, gotowany lukier idealnie sprawdzi się do zdobienia wszelakich wyrobów cukierniczych. Jak przygotować idealny lukier, który nie spływa z pierniczków i ładnie utrzymuje kształt? Przetestuj przepis na lukier gotowany! Aby otrzymać jeszcze ciekawszy efekt, sięgnij po barwniki spożywcze, które nadadzą lukrowi piękny kolor.
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 259
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 45
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 34
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 74
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 83
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 259
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 45
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 34
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 74
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 83
Składniki
Cukier zalej gorącą wodą i gotuj pod przykryciem dopóki się nie rozpuści.
Podczas gotowania mieszaj cukier i sprawdzaj jego konsystencję. Gdy cukier będzie spływać z łyżki w postaci przypominającej nitkę, zdejmij garnek z ognia.
Naczynie, w którym gotował się cukier, włóż do zimnej wody i przestudź (powinien pozostać ciepły).
Za pomocą drewnianej łyżki ucieraj syrop, aż lukier zrobi się gęsty i lśniący. Jeśli będzie zbyt gęsty możesz dolać kilka kropel soku z cytryny lub wody.