Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Lodowy przekładaniec z ricottą i brzoskwiniami"
Przepis dnia
...sezon rabarbarowy w pełni, jeśli macie ochotę na coś słodkiego dziś propon...
Odsłon: 9889
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 138
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 539
Doskonałe kotlety mielone z szynki wieprzowej. Mięso jest odpowiednio delikat...
Odsłon: 85
Przepis dnia
...sezon rabarbarowy w pełni, jeśli macie ochotę na coś słodkiego dziś propon...
Odsłon: 9889
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 138
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 539
Doskonałe kotlety mielone z szynki wieprzowej. Mięso jest odpowiednio delikat...
Odsłon: 85
Składniki
Podziel płaty ciasta na 4-5 równych prostokątów. Rozgrzej piekarnik do 190 st. C i każdy upiecz osobno (żeby się nie wybrzuszyły, posyp fasolą).
W misce utrzyj jajka z cukrem nad gotującą się wodą. Gdy piana zgęstnieje i stanie się jasna, odstaw na bok.
W drugiej misce zmiksuj ricottę, dodaj sok z cytryny, miód. Ponownie zmiksuj. Połącz delikatnie z ubitymi jajkami. Wstaw na godzinę do zamrażarki. Po godzinie wyjmij i ponownie całość zmiksuj – tę czynność powtórz 3 razy w odstępach ok. 30 minut. Dzięki temu lody będą puszyste i lekkie.
Wyjmij lody i odstaw na 10 minut, by zmiękły. Rozłóż płat ciasta i wyłóż pierwszą warstwę lodów. Przykryj kolejnym płatem, posmaruj lodami – powtarzaj tę czynność do wykorzystania wszystkich płatów ciasta.
Na samym wierzchu rozsmaruj ubitą kremówkę, ułóż pokrojone w plasterki brzoskwinie i oprósz cukrem pudrem. Od razu podawaj.Źródło: Olivia