Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Lodowiec á la tiramisu"
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2122
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 968
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 209
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20983
Bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu deser. Jogurt grecki połączony z serkie...
Odsłon: 2122
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 968
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 209
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20983
Składniki
Żelatynę zalej 1/4 szklanki wrzątku, starannie wymieszaj i odstaw, by dobrze przestygła (jeśli żelatyna będzie zbyt ciepła, śmietana zwarzy się). Schłodzoną kremówkę przelej do wysokiego naczynia i ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodawaj małymi porcjami przestudzoną żelatynę i miksuj jeszcze chwilę.
Serek mascarpone przełóż do miski, dodaj cukier puder i wymieszaj bardzo delikatnie łyżką. Do masy serowej stopniowo dodawaj ubitą śmietanę, delikatnie mieszaj do chwili, aż dokładnie się połączą. Masę podziel na 3 części. Do każdej części dodaj po łyżce umytych i osuszonych borówek.
Podłużną formę wysmaruj olejem i wysyp cukrem pudrem lub wyłóż przeźroczystą folią spożywczą (ułatwi późniejsze wyjęcie lodowca). Na dno wyłóż jedną część kremu, potem połowę biszkoptów nasączonych brandy (nie mocz ich zbyt długo, bo się rozpadną). Następnie wyłóż drugą część kremu, ponownie biszkopty maczane w brandy i na wierzch – pozostały krem.
Odstaw do lodówki na całą noc. Przed podaniem wyjmij z formy, udekoruj borówkami oraz listkami świeżej melisy.
(bez czasu oczekiwania): 35 minut
Porcja: 430 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie