Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Letni jogurtowiec"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 22
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 208
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 188
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 22
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 208
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 188
Składniki
Ciasteczka włóż do woreczka foliowego, zawiąż i rozdrobnij tłuczkiem do mięsa. Masło rozpuść w garnku. Połącz z pokruszonymi ciastkami. Spód formy przykryj pergaminem. Masę z ciasteczek włóż do formy, wyrównaj powierzchnię. Odstaw na 30 min do lodówki.
Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wody. Owoce oczyść. Część odłóż do dekoracji. Jogurt zmiksuj razem z 5 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Żelatynę rozprowadź w 2-3 łyżkach kremu jogurtowego. Połącz z resztą kremu, odstaw do lekkiego stężenia.
Gdy krem zacznie tężeć, wmieszaj do niego przygotowane owoce leśne oraz bitą śmietanę. Wyłóż masę na schłodzony spód z ciasteczek. Odstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem na stół jogurtowiec udekoruj odłożonymi owocami.
czas ok. 50 min; porcja – 260 kcal, cena 1,60 złŹródło: Świat kobiety