Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lemon curd to słodko-kwaśny krem cytrynowy. Można użyć go do tortów, ciast, babeczek, ciasteczek i deserów. Po przygotowaniu, można przechowywać go w lodówce do 2 tygodni.
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 165
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 165
Składniki
Sok z cytryny, jajka i cukier mieszamy energicznie trzepaczką. Dodajemy ciepłe masło i znów mieszamy. Miskę z kremem umieszczamy w kąpieli wodnej (na garnku z gotującą się wodą, tak aby spód miski nie dotykał wody). Na małym ogniu podgrzewamy, cały czas mieszając przez około 15 minut. Masa powinna mocno zgęstnieć. Gotową masę przelewamy do słoiczka. Jeśli dodawaliście skórkę, można masę przetrzeć na sitku, aby była gładka. Po ostudzeniu słoik umieszczamy w lodówce - tam krem jeszcze bardziej zgęstnieje. Krem wykorzystujemy do dowolnych deserów. Polecam gorąco tiramisu cytrynowe z wykorzystaniem lemon curd: https://smaker.pl/przepisy-desery/przepis-lemon-curd-tiramisu-tiramisu-cytrynowe,1941964,sprytnachochla.html