Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Lekki torcik malinowy"
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 18
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 45
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 41
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 842
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 187
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 18
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 45
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 41
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 842
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 187
Składniki
Ciasto: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, cukier wanilinowy i żółtka. Po łyżce wsypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Lekko mieszamy. Przekładamy do tortownicy. Pieczemy w temperaturze 180oC na złoty kolor. Zimny biszkopt przecinamy na dwa blaty.
Krem: Maliny rozmrażamy, przecieramy przez sito. Twaróg miksujemy z mascarpone, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Śmietankę ubijmy na sztywno i łączymy z masą. Na koniec dodajemy maliny.
Biszkopty nasączamy ponczem, np. z soku z cytryny, wody i cukru. Pierwszy smarujemy konfiturą, na którą wykładamy 1/4 masy. Przykrywamy drugim nasączonym blatem, który smarujemy resztą masy.
Galaretki malinowe rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody. Tężejącymi zalewamy torcik i odstawiamy do całkowitego zastygnięcia.
Czas przygotowania 80 minut. Cena jednej porcji 1,20 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji 308 kcal Białko 8,1 g/Tłuszcz 11 g/Węglowodany 46 gŹródło: Rewia