Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Łaciaty biszkopt"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 163
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 323
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 28
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 119
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 163
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 323
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 28
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 119
Składniki
Jajka rozbij. Białka ubij na sztywno z 10 dag cukru. Dodaj żółtka i 125 ml mleka. Wsyp mąkę przesianą z połową opakowania proszku do pieczenia, wlej olej. połącz. Połowę ciasta wlej do tortownicy.
Do reszty ciasta wlej 125 ml mleka. Dodaj 4 dag kakao oraz łyżeczkę kawy rozpuszczalnej w proszku, wymieszaj. Wylej na jasne ciasto. Piecz ok. 30 min w 160 st.
Z reszty mleka i cukru oraz proszku budyniowego przygotuj gęstą masę. Zdejmij z ognia. Do ciepłego budyniu dodaj masło oraz twaróg. Zmiksuj całość na gładki krem. Nałóż go na upieczony korpus, rozsmaruj i odstaw do lodówki, aby masa stężała.
Czekoladę pokrusz drobno lub posiekaj, rozpuść w kąpieli wodnej. Lekko wystudź, wymieszaj ze śmietaną. Posmaruj gotowe ciasto.
Czas ok. 50 min; porcja – 300 kcal, cena 1,30 zł.
Masa ananasowa
Rozpuść w 2 szkl. wody 2 opakowania cytrynowej galaretki. Osobno, w szklance wody, rozpuść 2 budynie śmietankowe. Wlej do galaretki. Dodaj posiekanego w kostkę ananasa z puszki (z zalewą) i, ewentualnie, cukier do smaku. Na koniec włóż 20 dag masła. Całość zagotuj, mieszając. Przestudzoną masę wylej na biszkopt.
Do rozsmarowania polewy użyj szerokiego noża lub szpatułki.Źródło: Świat kobiety