Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Łaciata rolada"
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 206
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 152
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 449
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 206
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 152
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 449
Składniki
Białka ubij na sztywno, pod koniec stopniowo dosypując cukier. Wciąż miksując dodawaj po jednym żółtku. Następnie dodaj obie mąki, proszek do pieczenia oraz olej. Do 1 ciasta dodaj kakao, wymieszaj. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Z ciemnego ciasta łyżką zrób kilka kleksów. Piecz 4 min w temp. 170°C.
Jasne ciasto rozsmaruj w wolnych przestrzeniach pomiędzy ciemnym. Piecz ok. 10 min. Ściereczkę posyp cukrem wanilinowym i połóż na niej gorące ciasto. Papier usuń a ciasto zwiń w roladę.
Budyń wymieszaj z 3 łyżkami mleka. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem. Gdy zacznie wrzeć, wlej rozpuszczony budyń. Gotuj aż zgęstnieje. Do zmiksowanej margaryny dodawaj po 1 łyżce wystudzonego budyniu.
Ciasto posmaruj kremem i zwiń. Wstaw do lodówki. Dżem podgrzej a następnie przetrzyj przez sitko. Posmaruj nim wierzch ciasta.
50 minut. Porcja: 280 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie