Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kuleczki z białej czekolady"
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20674
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 51
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5191
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 57
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20674
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 51
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5191
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 57
Składniki
Czas przygotowania 25 minut. Cena jednej sztuki około 1,30 zł.
Herbatniki lub biszkopty drobno kruszymy lub wsypujemy do plastikowej torebki i miażdżymy wałkiem do ciasta.
W niewielkim naczyniu podgrzewamy mleko z połamaną białą czekoladą. Mieszając, rozpuszczamy.
Do czekolady dodajemy serek homogenizowany, wiórki kokosowe, likier migdałowy i pokruszone herbatniki lub biszkopty. Zagniatamy ręcznie na jednolitą masę.
Odstawiamy na kilka minut. Gdy masa zacznie zastygać, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy w płatkach migdałowych. Delikatnie dociskamy, aby płatki nie odpadały.
Na kilka godzin lub na całą noc wkładamy do lodówki, żeby kuleczki dobrze zastygły.
Wartość odżywcza jednej sztuki 246 kcal Białko 6,5 g/Tłuszcz 31 g/Węglowodany 56 g.Źródło: Rewia