Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kulebiak drożdżowy z pieczarkami"
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 799
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 257
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 531
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 136
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 799
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 257
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 531
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 136
Składniki
10 porcji, czas ok. 120 min; porcja – 370 kcal, cena 1,60 zł
Drożdże pokrusz, rozetrzyj z łyżką cukru. Dodaj śmietanę, 1 żółtko, 1 całe jajko, mąkę, roztopione masło i odrobinę soli. Wyrób elastyczne ciasto. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia.
Cebule oraz pieczarki pokrój, podsmaż na oleju. Dodaj posiekaną kapustę, rozkruszoną kostkę bulionową oraz pieprz. Podlej wodą i ugotuj (ok. 30 min). Powstały farsz ostudź, odcedź (jeśli jest taka potrzeba), wymieszaj z pozostałymi, ugotowanymi na twardo i pokrojonymi w kostkę jajkami.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt. Pośrodku ułóż przygotowany farsz, złóż dwa boki, starannie sklej. Ułóż kulebiak na blasze (miejscem sklejenia do spodu). Posmaruj pozostałym żółtkiem.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. Piecz kulebiak około 60 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno.Źródło: Świat kobiety