Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kruchutkie faworki"
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 446
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 13087
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 100
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 446
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 13087
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 100
Składniki
Mąkę przesiewam do miski, dodaję żółtka, wlewam śmietanę kwaśną i spirytus, dosypuję proszek do pieczenia. Ciasto szybko zagniatam i energicznie wyrabiam.
Ciasto ubijam wałkiem. Potrzeba do tego sporo siły i nieco czasu (ok. 15 min). Ciasto ubijam tak długo, aż zaczną tworzyć się na nim pęcherzyki powietrza. Zawijam w folię i chłodzę przez godzinę.
Ciasto rozwałkowuje na cienki placek na stolnicy podsypanej mąką. Wycinam nożem kwadraty 10x5 cm, na środku robię nacięcie. Jeden koniec przekładam przez nacięcie, formujac faworek. Tak samo robię z pozosta łymi paskami.
Do wysokiego garnka wkładam smalec i podgrzewam do wrzenia. Na gorący tłuszcz wrzucam chruściki. Smażę za złoto. Osączam na papierowym ręczniku. Posypuję cukrem.
<strong>Magdalena Kaczmarek z Poznania</strong>Źródło: Tina