Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wpadłam na pomysł na zrobienie coś podobnego do jabłecznika, jednak zamiast jabłek użyć dżemu.
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 227
Dbasz o zdrowe odżywianie oraz odpowiednią ilość białka, w każdym posiłku? Je...
Odsłon: 86
Idealna jako dodatek do mięsa i ryby
Odsłon: 544
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 227
Dbasz o zdrowe odżywianie oraz odpowiednią ilość białka, w każdym posiłku? Je...
Odsłon: 86
Idealna jako dodatek do mięsa i ryby
Odsłon: 544
Składniki
Ciasto kruche: Do miski wsypuję mąkę, cukier, dodaję masło. Chwilę zagniatam. Dodaje jajko. Zagniatam na jednolitą masę. Gdy się bardzo klei dosypuję mąki. Owijam folią i wkładam do lodówki na godzinę-dwie.
Przygotowuję papier do pieczenia na wymiar keksówki. Jednak go nie umieszczam w blaszce. Na niego będę najpierw układać rozwałkowane ciasto. (łatwiej będzie przenieść do blaszki) Ciasto dzielę na 3 części. Pierwszą rozwałkowuję na wymiar keksówki. Przekładam na papier. Smaruję placek dżemem (u mnie brzoskwiniowy, dałam 2-3 łyżki) Drugą porcję ciasta również rozwałkowuję, przekładam na placek z dżemem i tą porcję również smaruję dżemem. Trzecią część również rozwałkowuję i układam na wierzch dżemu. Papier z ciastem przekładam do keksówki. Blaszkę umieszczam do nagrzanego piekarnika do 180stopni. Piekę ze 40 minut - do zarumienienia.