Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, kwaskowate ciasto. Nie lubię świeżej czarnej porzeczki, ale w cieście całkowicie zmieniają smak. Do pieczenia nadają się zarówno świeże jak i mrożone owoce.
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 36
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 1988
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 36
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 1988
Składniki
Mąkę (przesianą ) wymieszałem z cukrem pudrem, dodałem zimną margarynę i 4 żółtka. Całość wygniatałem do otrzymania jednolitej masy.Około 1/4 ciasta odłożyłem (będzie na wierzch). Ciasto schowałem do lodówki. Dzięki schłodzeniu ciasto nie będzie się „kurczyć” przy pieczeniu.
Po około 30 minutach wyłożyłem foremkę ciastem (jeśli jest zbyt twarde można zetrzeć na dużych oczkach). Nakłułem widelcem i podpiekłem około 15 minut w 160 stopniach.
Z białek ubiłem pianę, powoli dodając cukier aby masa była sztywna, pod koniec ubijania dodałem mąkę ziemniaczaną.
Ciasto posypałem porzeczkami, grubo aby pokryły całe dno. Owoce posypałem kaszą manną, żeby wchłonęła ewentualny nadmiar. Słodkolubnym proponuję dodatkowo posłodzić porzeczki, gdyż po upieczeniu są kwaśne. Pianę wyłożyłem na owoce a resztę ciasta starłem na tarce o dużych oczkach delikatnie przykrywając ciasto. Piekłem 45 minut w 160 stopniach (termoobieg). Całość posypałem cukrem pudrem.