Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pysze ciasto. W sam raz do kawki z przyjaciółką. Z pewnością zrobi wrażenie.
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 125
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 77
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 125
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 77
Składniki
W trzech szklankach mleka ugotować budynie. Po ugotowaniu trzeba mieszać aby nie powstał kożuszek. Wystudzić. Mąkę przesiać do miski z proszkiem do pieczenia. Dodać połowę cukru, trzy żółtka, ekstrakt waniliowy i masło. Zagnieść ciasto. 1/3 ciasta dać do zamrażarki na jakieś pół godziny. Denko tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem. Pozostałym ciastem wylepić tortownicę tworząc na brzegach 2 cm rantu.
Wystudzony budyń wylać na ciasto. Na nim ułożyć czarną porzeczkę.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i resztą cukru. Rozłożyć na budyniu i czarnej porzeczce. Ciasto z zamrażarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rozłożyć na wierzchu ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C około 40 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.