Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka z maszynki zawsze przypominają mi same radosne wspomnienia. Zawsze po 6 grudnia piekę pierniczki na świąteczny stół , również te ciasteczka które przechodzą z pokolenia na pokolenie. Szybkie , proste ale bardzo smaczne.
miska, sitko, nóż, maszynka do mielenia mięsa, papier do pieczenia, blaszka, nakładka , kapturek
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 566
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 36
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 70
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 33
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 332
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 566
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 36
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 70
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 33
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 332
Składniki
Do miski przez sitko przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać pokrojone na kawałki masło lub margarynę , żółtka , całe jajko , cukier, śmietanę oraz cukier waniliowy. Zagnieść gładkie , jednolite ciasto. Z maszynki wyjąc nóż i sitko , a założyć kapturek ze specjalną nakładką do ciasteczek. Z ciasta uformować rulon kroić po kawałku , przepuszczać przez maszynkę odcinając nożem ciasteczka długości 10 cm. najlepiej według swojego uznania. Ciastka układać na blaszce oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia jak kto woli. Ciasteczka układamy w niedużych odstępach. Pieczemy w temp. 180 stopni C przez 15 - 20 min. do zarumienienia na złoty kolor. Rada; Zimne ciasteczka można zamaczać do połowy w rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekoladzie i zostawić do wystygnięcia , można polać lukrem i posypać kolorową posypką lub wiórkami kokosowymi. Ja najlepiej lubię takie proste bez niczego. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Ciasteczka po upieczeniu gotowe do podania.
Ciasteczka w pudełku szczelnie zamykane.
Maszynka do ciasteczek liczy prawie 50 lat jak nie więcej.