Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzieci lubią ciasteczka, takie zwykłe na raz do schrupania, bo są kruche, słodkie, fajne do zjadania. Dlatego ciasto szybko zagniatajcie i na chwilkę do schłodzenia dajcie. Wy, ciasto rozwałkujcie, piekarnik pilnujcie, a dzieci niech wzorki wycinają i swój wkład w pieczeniu ciasteczek mają. Więcej nie będę tu pisała, czasu Wam zabierała, tylko za ciasteczka się zabierajcie i z rodziną wspólnie czas spędzajcie.
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 569
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 39
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 73
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 33
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 337
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 569
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 39
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 73
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 33
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 337
Składniki
Mąkę przesypujemy na stolnicę, dodajemy pokrojoną, schłodzoną margarynę, kroimy ją drobniej, równocześnie mieszając z mąką. Dodajemy żółtka, całe jajo, (jajko z żółtkami można wcześniej wymieszać) cukier puder i całość zagniatamy, szybko i energicznie. Rada: wielkość jajek, jakich użyjecie może być różna, dlatego ilość mąki jest + lub -. Ciasto rolujemy, dzielimy na 4 części, każdą zawijamy w folię spożywczą, odstawiamy do schłodzenia. Rada : jeśli od razu będziecie piec ciasteczka, można ciasto na chwilę włożyć do zamrażalnika, albo w zimie na zewnątrz. Pilnujemy, żeby nie zamarzło. Piekarnik nastawiamy do temp. 180°C. Schłodzone ciasto, rozwałkowujemy na grubość ok.0,5 cm lub cieniej. Za pomocą foremek wykrawamy ciasteczka. Układamy je na blasze od piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy maksymalnie 15 min, pozostawiamy do wystygnięcia.