Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kruche ciasteczka"
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 37
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 182
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 37
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 182
Składniki
Mąkę przesiej do miski razem ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Dodaj margarynę, posiekaj ostrym nożem. Wsyp cukier puder i dodaj obydwa żółtka.
Z przygotowanych składników szybko zagnieć gładkie kruche ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią spożywczą lub włóż do foliowego woreczka. Odłóż ciasto do lodówki na minimum 30 minut, aby się schłodziło.
Schłodzone ciasto podziel na kilka części. Za każdym razem wyjmuj tylko jedną, aby reszta dalej się chłodziła (gdy masa zbyt długo poleży w temperaturze pokojowej, trudno ci będzie wycinać ciasteczka).
Wyjęty kawałek ciasta rozwałkuj dość cienko (jeśli nie masz silikonowej stolnicy i wałka, podsyp trochę mąką pszenną). Foremkami do ciastek wycinaj ozdobne gwiazdki. Możesz też użyć maszynki do mielenia z nakładką do wyciskania ciasteczek.
Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Układaj ciastka. Na środku każdego ułóż kandyzowany owoc (np. żurawinę). Lekko dociśnij. Blachę wstaw do piekarnika. Piecz 8-10 minut w temp. 180 st. W ten sam sposób przygotuj kolejne porcje ciasteczek. Jeśli chcesz, możesz je dodatkowo posypać cukrem pudrem.
porcja 40 GRŹródło: Świat kobiety