Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kto z nas nie zna smacznych kruchych babeczek, nadziewanych kremem budyniowym, bitą śmietaną czy galaretką? Dziś przychodzę z propozycją babeczek z wyśmienitym kremem bydyniowo-śmietanowym ze zdecydowanie wyczuwalną rumową nutą ????
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 748
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 162
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 88
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 608
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 135
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 748
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 162
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 88
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 608
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 135
Składniki
Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier oraz masło, siekamy nożem na małe kawałki, dodajemy żółtka i zagniatamy szybko ciasto, z którego formujemy kulę, zawijamy w folię i odstawiamy na pół godziny do lodówki. Foremki smarujemy odrobiną masła i wysypujemy bułką tartą. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka, którymi wylepiamy foremki. Ciasto nakłuwamy widelcem. Jeśli chcemy, by babeczki zachowały piękny kształt, to polecam wyłożyć ciasto papierem i obciążyć kulkami ceramicznymi lub zwykłą fasolą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 15 minut, po czym zdejmujemy papier z obciążeniem i pieczemy jeszcze 5-10 minut, do ładnego zarumienienia. Po wystudzeniu babeczki wyjmujemy z foremek, nadziewamy kremem.
Krem Budyń przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu dodajemy do niego połamaną czekoladę, mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji, następnie dodajemy rum, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy ją do przestudzonej masy budyniowej i miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Próbujemy czy wystarczająco słodkie, jeśli nie, można dosłodzić cukrem pudrem.