Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Krucha tarta budyniowa ze śliwkami"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 128
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 197
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 73
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 149
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 128
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 197
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 73
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 149
Składniki
Połowę masła posiekaj z 3/4 szkl. cukru i cukrem waniliowym. Dodaj mąkę ze szczyptą soli i żółtka. Szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj kulę, owiń ją w folię i odłóż na 30 minut do lodówki.
Formę wylep ciastem. Nakryj folią aluminiową i wysyp suchym grochem. Piecz 25 minut w temp. 180 st. Wystudź. Ugotuj budyń w 500 ml mleka. Wystudź, utrzyj z resztą masła i cukru. Śliwki wydryluj, pokrój na ósemki. Ciasto napełnij kremem z budyniu. Na wierzchu ułóż kawałki śliwek. Ozdób ziołami.
12 porcji, czas 45 min; porcja – 260 kcal, cena 1,70 zł.Źródło: Świat kobiety