Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
U mnie w domu wszyscy bardzo lubimy pieczone serniki i często je robię. Dzisiejsza moja propozycja to pyszny, kremowy, delikatny sernik z mascarpone i polewą czekoladową. Idealny na święta, ale nie tylko.
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 32
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 155
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 360
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 84
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 32
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 155
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 360
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 84
Składniki
spód: Ciasteczka mielimy na piasek, łączymy z masłem i wykładamy spód okrągłej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej, ugniatamy. masa serowa: Żółtka ucieramy z cukrem i masłem, dodajemy budyń i chwilę razem miksujemy. Następnie dodajemy sery oraz aromat. Miksujemy tylko do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i dodajemy do masy, delikatnie mieszamy szpatułką (łyżką). Masę serową wylewamy na spód. Piekarnik rozgrzewamy do ok. 180°C. Na półkę niżej wstawiamy naczynie z wodą. Gdy będzie dobrze nagrzany wkładamy sernik i skręcamy piekarnik do ok. 160°C. Pieczemy około 80-90 minut. Kiedy sernik na środku nie będzie już płynny to wyłączamy piekarnik i pozostawiamy na godzinę. Następnie wyjmujemy i odstawiamy na kilka godzin do zupełnego wystudzenia. Ja zostawiłam na noc. Polewa: Mleko podgrzewamy w kąpieli wodnej razem z połamaną czekoladę, dodajemy żelatynę, mieszamy do momentu rozpuszczenia czekolady i połączenia się składników. Polewę wylewamy na ciasto i wkładamy je do lodówki. Możemy posmarować również boki. Smacznego!
Kremowy sernik z mascarpone