Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cudowna śmietanka , rumowe rodzynki, bezy i bakalie. Jak nazwa wskazuje rodzynki sułtańskie. To moje wspomnienie luksusu w ciężkich czasach PRL-u. Ze znajomymi jeździliśmy do Domów Towarowych Centrum w których mieściła się kawiarenka z tym pysznym deserem.
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 43
Makaron w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, a...
Odsłon: 56
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 47
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 75
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 43
Makaron w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, a...
Odsłon: 56
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 47
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 75
Składniki
Porcja dla 2 osób. Rodzynki sułtanki zalać do przykrycia gorącą wodą i łyżką rumu. Im dłużej poleżą tym lepiej, potem odcedzić. Schłodzoną śmietanę ubić pod koniec dodać oba cukry. Ubitą sztywną śmietanę podzielić na dwie części. Do jednej dodać część rodzynek w rumie, do drugiej kakao i łyżkę rumu, wymieszać. Na spód pucharków wkruszyć trochę bezy, nałożyć kakaową śmietankę, potem białą. Wierzch posypać resztą rodzynek, bezy i posiekanymi bakaliami. Można dodać owoce.