Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealny krem do biszkoptów, rolad a przede wszystkim tortu Pavlova.
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 121
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1289
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 121
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1289
Składniki
Śmietanę przed ubiciem trzeba schłodzić, tylko zimna śmietana dobrze się ubije. Najlepiej żeby była to 36%, można też użyć 30% ale nie polecam ;) Z większą zawartością tłuszczu jest po prostu łatwiej i nie ma ryzyka, że krem trzeba ratować jakimś śmietanfixem.
Śmietanę (z cukrem) ubijam na gęstą masę, osobno ubijam mascarpone. Następnie mieszam je za sobą. Czasem dodaję do śmietany cukier wanilinowy, czasem puder, ale najczęściej nie daję nic, krem jest wystarczająco słodki.
Można ubić również samą śmietanę i powoli dodawać do niej mascarpone, ale wydaje mi się, że pierwszym sposobem krem wychodzi lepszy :)
Smacznego