Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Krajanka ze złocistym budyniem"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Składniki
Mąkę pszenną przesiej. Dodaj 3 łyżki cukru, 1/2 kostki masła, 1 jajko i 3 łyżki zimnej wody. Składni- ki zagnieć. Ciasto owiń folią i włóż na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto ułóż na stolnicy. Lekko podsypując mąką, rozwałkuj je na placek.
Formę do tarty posmaruj tłuszczem, oprósz mąką, wylep ciastem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz 30–35 minut. Wystudź.
Z cytryn wyciśnij sok. Sok cytrynowy wymieszaj z 2 szklankami wody i 1 szklanką cukru. Dodaj resztę masła i zagotuj. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z niewielką ilością zimnej wody, wlej do gotującego się płynu i stale mieszając, gotuj minutę.
Żółtka wymieszaj z 2 łyżkami wody, połącz z gorącym kremem. Rozsmaruj go na kruchym spodzie. Ponownie wstaw do piekarnika i piecz 10–15 minut. Udekoruj.Źródło: Tina