Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolorowe, bardzo pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto.
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 246
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 340
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 110
Przepis dnia
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 2182
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 246
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 340
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 110
Przepis dnia
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 2182
Składniki
Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru czy smarowania. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia.
Masa budyniowa malinowa: 500 ml soku zagotować, budynie wymieszać w pozostałym soku, mieszankę wlać do gotującego się soku, i energicznie mieszać aby nie powstały grudki. Gorący budyń wylać na biszkopt. Odstawić do przestygnięcia.
Masa malinowa: Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody, odstawać do stężenia. Gdy galaretka zacznie żelować, śmietanę ubić na sztywno, i po koniec ubijania dodać tężejącą galaretkę, miksować do chwili połączanie się składników. Malinową bitą śmietanę wyłożyć na poprzednią masę. Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego.