Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
smaczne ciasto
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 690
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 675
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1511
Dzisiaj polecam biszkopt prostokątny przygotowany z 8 jaj( w zależności od wi...
Odsłon: 4843
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 690
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 675
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1511
Dzisiaj polecam biszkopt prostokątny przygotowany z 8 jaj( w zależności od wi...
Odsłon: 4843
Składniki
ciasto: Mleko podgrzać z czekoladą aby się rozpuściła czekoladę; ostudzić. W misce utrzeć jajo na jasny krem z cukrem. Dodać olej, śmietanę, mleko z czekoladą; zmiksować. Do całości przesiać mąkę, kakao, proszek i sodę, zmiksować tylko do połączenia składników. Przelać do foremki 25x25 wyłożonej papierem do pieczenia i piec 25-35 minut w temperaturze 160°C do suchego patyczka.
warstwa truskawkowa: Do średniej wielkości garnka włożyć truskawki, zblendować, dolać szklankę wody i zagotować. Dodać galaretki i wymieszać. Odstawić do wystudzenia.
masa budyniowa: Do garnka wlać pół litra mleka, z czego odlać pół szklanki, wsypać cukier. Do szklanki dodać obie mąki oraz budyń i wszystko razem dobrze wymieszać. Wlać do gotującego się mleka; ugotować budyń. Kiedy mocno zgęstnieje zdjąć z ognia i wystudzić. Następnie zimny utrzeć z masłem.
Ciasto po wystudzeniu i zdjęciu papieru do pieczenia przełożyć znów do blaszki, posmarować masą budyniową dojeżdżając do brzegów, by galaretka nie dostała się do ciasta czekoladowego. Na wierzch wylać tężejącą galaretkę. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia galaretki, najlepiej na noc.