Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kostka ananasowa"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 114
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 118
Polecam.
Odsłon: 202
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 114
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 118
Polecam.
Odsłon: 202
Składniki
Ciasto: mąkę przesiej z proszkiem. Dodaj zimne masło i siekaj, aż powstaną grudki. Dodaj żółtka, cukier puder i cukier waniliowy, zagnieć ciasto. Blaszkę wyłóż pergaminem i wylep 3/4 ciasta. Wstaw do lodówki na 20 minut. Piecz przez ok. 10 minut w 190°C.
Jabłka obierz i potnij na cienkie plasterki. Ananas pokrój jak najdrobniej (możesz go krótko zmiksować), wymieszaj z jabłkami i 1/2 cukru. 2/3 wyłóż na podpieczony, ostudzony spód. Jogurt połącz z resztą cukru, przykryj owoce.
Piana: białka ubij, dodając stopniowo sól i cukier. Połowę wymieszaj z owocami. Wyłóż na jogurt, przykryj resztą piany. Zetrzyj pozostałe ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150°C. Piecz 50 minut.Źródło: Naj