Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Korzenne ciasteczka - choinki"
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 197
Prosty przepis na gorącą przekąskę w pięć minut! Chrupiące bułki wypełnione s...
Odsłon: 183
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 197
Prosty przepis na gorącą przekąskę w pięć minut! Chrupiące bułki wypełnione s...
Odsłon: 183
Składniki
Olej wlej do rondelka. Dodaj cukier, miód oraz cukier waniliowy. ogrzewaj, ciągle mieszając, tak długo, aż się zagotują. Odstaw do ostygnięcia.
Dodaj do masy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, jajka, przyprawę do pierników i cynamon. Ciasto wymieszaj, przykryj i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
Dużą blachę (z piekarnika) wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Wyłóż przygotowane ciasto, wygładź powierzchnię. Nożem lub foremkami zaznacz na cieście różnej wielkości gwiazdki. Piecz około 45 min w 180 st. Po ostudzeniu wykrój zaznaczone wcześniej gwiazdki. Dekoruj je lukrem i układaj, tworząc choinki.
Czas ok. 75 min; porcja – 320 kcal, cena 90 gr.
Kojarzący się ze świętami Bożego Narodzenia zapach domowego piernika to zasługa dodawanych do ciasta korzennych przypraw. Możesz zastosować gotową mieszankę lub skomponować własną. Pamiętaj, by nie zabrakło w niej cynamonu, sproszkowanego imbiru, mielonych goździków, a także odrobiny pieprzu, najlepiej białego.Źródło: Świat kobiety