Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
delikatne, świąteczne ciasto
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 44
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 370
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 90
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 44
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 370
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 90
Składniki
Biszkopt (piekę dzień wczesniej): Białka należy ubić z solą na sztywną pianę, następnie po 1 łyżce dodawać cukier, nadal miksując. Kolejną dodawać po 1 żółtku, ciągle ubijając. Na koniec przesiać budynie z mąką, przyprawą korzenną i proszkiem do pieczenia. Wymieszać dokładnie i delikatnie łyżką. Blachę (35x25cm) posmarowac tłuszczem, wylać ciasto i wyrównać. Piec ok. 30-35 min. w temp. 175 stopni Celsjusza. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i upuścić blachę z wysokości ok. 40-50cm. Wystudzić. Na drugi dzień biszkopt przekroić wzdłuż na 3 blaty. Krem śmietanowo-cynamonowy: Żelatynę zalać 1/3 szkl. gorącej wody (ale nie wrzącej), wymieszac dokładnie do jej rozpuszczenia, lekko przestudzić. Schłodzoną śmietankę i śmietanę zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym do uzyskania sztywnego, puszystego kremu. Wlać przestudzoną żelatynę i krótko miksować. Dodać cynamon i likier Amaretto, wszystko delikatnie wymieszać łyżką. Pierwszy blat biszkoptu wyłożyć do blachy, wyłożyć 1/4 część kremu, wyrównać, wyłożyć drugi blat biszkoptu, na niego wyłożyć połowę powideł śliwkowych i wyrównać, wyłożyć kolejną częśc kremu, wyrównać. Na kremie ułożyć blisko obok siebie korzenne ciastka, na nie wyłozyć resztę powideł śliwkowych oraz częśc kremu, wyrównać. Ułozyć ostatni blat biszkoptu i wyłożyć na wierzch ostatnią część kremu, wyrównac. Można posypać cynamonem lub tak jak u mnie płatkami czekolady. Schłodzić całą noc w lodówce. Smacznego :-)