Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Korzenna gwiazda w czekoladzie"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 116
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 121
Polecam.
Odsłon: 226
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 116
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 121
Polecam.
Odsłon: 226
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy mikserem razem z masłem i cukrem na puszystą, gładką masę.
W rondelku roztapiamy gorzką czekoladę, studzimy. Dodajemy sok z cytryny, łyżeczkę kawy, kilka kropel aromatu rumowego i przyprawę do piernika, mieszamy. Łączymy z utartymi żółtkami.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zmielone migdały i proszek do pieczenia, mieszamy. Przekładamy masę czekoladową i wyrabiamy mikserem na średnich obrotach. Na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek, delikatnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy w kształcie gwiazdy. Pieczemy 45–50 minut w 200oC. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy jeszcze 10 minut w formie.
Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy gwiazdę. Równomiernie rozprowadzamy czekoladę po całym cieście. Kiedy masa zastygnie, posypujemy górę cukrem pudrem.Źródło: Rewia