Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś przychodzę do Was z bardzo ciekawym ciastem, które rewelacyjnie wygląda, robi się je łatwo i przyjemnie, a efekt powala :-)
Szybka i smaczna
Odsłon: 14873
Polecam.
Odsłon: 453
Szybka i smaczna
Odsłon: 14873
Polecam.
Odsłon: 453
Składniki
Dużą blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na sztywną pianę, dodajemy cukier, żółtka i na koniec mąkę-delikatnie mieszamy. Powstała masę wylewamy na blachę, rozsmarowujemy cienko, tak by pokryć ciastem całą blachę. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 170 stopni-na złoty kolor.
Upieczony biszkopt ściągamy z blachy i wykładamy papierem do góry na ściereczkę. Ściągamy papier i delikatnie zwijamy biszkopt w rulon, wzdłuż dłuższego boku.Odkładamy do wystudzenia. Pieczemy drugą roladę. Gdy rolady wystygną smarujemy je dżemem, i ponownie zwijamy.
Odkładamy na 15 minut. Miskę o pojemności 5 l wykładamy folią spożywczą.Rolady tniemy na plasterki około 1 cm, nawet troszkę mniej. Plasterkami wykładamy miskę.
MASA Śmietanę ubijamy wraz z cukrem pudrem. Następnie dodajemy serki, i żelatynę-dokładnie wymieszaną w 3/4 szklanki wrzątku i ostudzoną.
masę wylewamy do miski, wyrównujemy odstające kawałki rolad, możemy to co nam zostało wyłożyć na górę. Ciasto przykrywamy folią spożywcza i wkładamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia do miski wkładamy talerz i odwracamy ją do góry dnem, ciasto pięknie wyjdzie z miski :-)