Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kopiec z ciasteczkami (bez pieczenia)"
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 485
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1587
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 67
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 163
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 381
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 107
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 485
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1587
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 67
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 163
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 381
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 107
Składniki
Czas przygotowania 45 minut. Cena porcji ok. 2,10 zł
Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Z 4 limonek wyciskamy sok, a z 2 ścieramy skórkę.
Do żółtek dodajemy 175 g cukru, cukier waniliowy i skórkę z limonki. Miksujemy, żeby powstał puszysty, jasnożółty krem. Podgrzewamy żelatynę, łączymy z sokiem z limonki i stopniowo dodajemy do żółtek.
Białka ubijamy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym na sztywno. Dodajemy powoli do kremu, delikatnie mieszając. Na koniec łączymy z ubitą śmietaną. Wstawiamy do lodówki na 5–10 minut, aby masa lekko się ścięła.
Na płaskim talerzu układamy biszkopty. Na nie wykładamy warstwę kremu i kolejną, trochę mniejszą, warstwę biszkoptów. W sumie układamy 5–6 warstw kremu i biszkoptów, aby utworzyły zmniejszający się ku górze kopiec.
Końce ciastek powinny dekoracyjnie wystawać z masy. Posypujemy je delikatnie cukrem pudrem. Ciasto wstawiamy na co najmniej 12 godzin do lodówki.Źródło: Rewia