Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaki i kolory lata na talerzu, są imponujące.
Polecam.
Odsłon: 166
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 115
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 76
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 45
Makaron w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, a...
Odsłon: 60
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 90
Polecam.
Odsłon: 166
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 115
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 76
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 45
Makaron w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, a...
Odsłon: 60
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 90
Składniki
Szpinak umyć, zblendować. Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka wybić , ubić na puszysto z 20 dag cukru. Masę jajeczną wymieszać z mąkami i proszkiem , na koniec dodać szpinak i jeszcze raz wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Wlać ciasto, wstawić do piekarnika , piec 20 minut lub suchego patyczka. Wystudzić , podzielić na połowę.
2 galaretki osmaku brzoskwiniowym rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody, pozostawić do stężenia. Morele umyć, usunąć pestki, zblendować. Ser mascarpone ucierać dodając stopniowo mus morelowy, na końcu , tężejącą galaretkę , wymieszać, wyłożyć na ciasto.
Przykryć herbatnikami.
Maliny umyć, umieścić w rondelku , dodać 12 dag cukru, usmażyć konfiturę, pod koniec dodać 2 galaretki o smaku malinowym. Śmietanę ubić na sztywno dodając stopniowo wystudzoną konfiturę z galaretką i wyłożyć na herbatniki. Przykryć drugą połową ciasta, schłodzić w lodówce.
Cytryny sparzyć gorącą wodą, zetrzeć skórkę z cytryn na tarce o małych otworach , natomiast z cytryn , wycisnąć sok, 1 szklanka , wlać do rondelka, dodać 1 1/2 szklanki wody , 1 łyżkę cukru, zagotować, rozpuścić 2 galaretki cytrynowe, do rozpuszczonych galaretek dodać skórkę wymieszać, pozostawić do stężenia.
Tężejącą galaretkę wylać na ciasto, schłodzić 4 godziny a najlepiej całą noc. Podzielić na porcję.