Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 45
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 191
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 45
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 191
Składniki
Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj. Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli, ubij mikserem na sztywną pianę. Do drugiej miski włóż miękką margarynę lub masło, wsyp cukier, utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę.
Następnie, nie przerywając miksowania, dodawaj po jednym żółtku. W następnej kolejności łyżka po łyżce wsypuj suche i miksuj, aż ciasta dokładnie się połączą. Na koniec dodaj pianę z białek oraz kandyzowanego ananasa i bardzo delikatnie wymieszaj łyżką, by piana z białek nie opadła.
Podłużną formę (keksówkę) posmaruj tłuszczem i wysp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto, na wierzchu ułóż paski kandyzowanej anżeliki, tworząc kratkę.
Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Wstaw formę z ciastem, piecz ok. 60 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudź w uchylonym piekarniku.
80 minut. Porcja: 310 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie