Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kołacz z serem to ciasto, które swoim wyglądem przypomina nieco większą drożdżówkę. Swoim smakiem i wyglądem skusi niejednego smakosza słodkich deserów. Idealnie sprawdzi się do kawy na co dzień, ale też podczas większych wydarzeń, takich jak święta Wielkiej Nocy.
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 28
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 54
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 47
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 927
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 203
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 28
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 54
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 47
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 927
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 203
Składniki
Do miseczki wlej ciepłe mleko. Wsyp do niego drożdże i cukier i poczekaj, aż składniki się rozpuszczą. Następnie dodaj jajko i sól. Wymieszaj wszystko. W międzyczasie rozpuść margarynę. Stopniowo do masy przesiej mąkę i wlej przestudzoną margarynę. Dokładnie wyrób ciasto. Oprósz je mąką i odstaw na około 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Następnie przygotuj masę serową. W tym celu w misce umieść masło razem z jajkiem, żółtkiem, cukrem i cukrem waniliowym. Utrzyj wszystko na puszystą masę. Dodaj pokruszony ser i rodzynki. Ponownie ucieraj kilka minut.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i rozwałkuj na duży okrąg o średnicy 30 cm. Brzegi ciasta potnij na paseczki o długości 3 cm i szerokie na 1,5 cm. Zaplataj je na przemian, dociskając zaplecione paseczki do spodu. W ten sposób brzeg kołacza będzie przypominał zapleciony warkocz.
Na środek kołacza wyłóż masę serową. Brzegi ciasta posmaruj pozostałym jajkiem. Kołacz piecz przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po ostudzeniu ciasta, możesz je polać lukrem lub oprószyć cukrem pudrem. Możesz ten krok jednak pominąć, nie jest to konieczne.