Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny maślany smak i chrupiący kokos. Ciasto na weekend idealne :)
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 592
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 47
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 77
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 47
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 352
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 592
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 47
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 77
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 47
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 352
Składniki
Wymieszać mąkę i płatki owsiane, zrobić zagłębienie i pokruszyć do niego drożdże. Posypać łyżeczką cukru i podlać 3 łyżkami mleka. Drożdże przykryć mąką z brzegów miski. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.
Masło rozpuścić, ostudzić i dodać do zaczynu razem z resztą cukru, cukrem waniliowym i resztą mleka. Wszystko mocno zagnieść. Gdyby ciasto za bardzo się lepiło, dodać trochę mąki. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Ciasto znów zagnieść i rozwałkować na wysmarowanej masłem prostokątnej blasze. Odstawić na 15 minut, żeby ciasto się uspokoiło.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Masło na polewę rozpuścić. Dodać śmietanę, cukier i cukier waniliowy. Wszystko podgrzewać chwilę, aż cukier się rozpuści. Dodać płatki owsiane i kokosa i wymieszać. Masę wyłożyć na ciasto. Piec 35 minut.
Ciasto doskonale smakuje z bitą śmietaną.