Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kokosanki to jedne z najprostszych ciasteczek, jakie można upiec. W naszej wersji ich przygotowanie jest jeszcze mniej skomplikowane, ponieważ nie trzeba nawet ubijać piany z białek jaj. Wystarczy w odpowiedniej kolejności wymieszać ze sobą składniki, z masy ulepić kulki i włożyć do piekarnika. Porada: jeśli chcesz, aby kokosanki były nieco zdrowsze, zamiast białego cukru sięgnij po cukier kokosowy, który charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym. Dodatkowo sprawia, że wypieki nabierają karmelowego koloru.
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 510
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 263
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 510
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 263
Składniki
Do miski wbij jajka. Wymieszaj je za pomocą rózgi kuchennej wraz z cukrem.
Gdy cukier przestanie chrzęścić wsyp wiórki kokosowe i dokładnie wymiesza za pomocą sylikonowej szpatułki.
Z masy formuj kulki o wielkości orzecha włoskiego. Wykładaj je na blaszkę z papierem do pieczenia.
Kokosanki piecz w 180 stopniach przez 25-30 minut.