Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Keks z whiskey"
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 30
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 41
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 43
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 39
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 30
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 41
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 43
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 39
Składniki
Przygotuj bakalie do ciasta. Suszone lub kandyzowane owoce (śliwki kalifornijskie, morele, gruszki, papaję, figi, daktyle lub inne) pokrój na małe kawałki, włóż do miski, skrop sokiem z pomarańczy oraz 3 łyżkami whiskey. Wstaw na kilka godzin do lodówki.
Zmiksuj na puszystą masę masło (wyjmij je wcześniej z lodówki i pozostaw w temperaturze pokojowej, aby zmiękło) oraz cukier puder. Dalej miksując, dodawaj stopniowo roztrzepane jajka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
Na koniec do przygotowanego ciasta wsyp namoczone bakalie. Dokładnie wymieszaj. Foremkę keksową wyłóż pergaminem (lub wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą), wlej ciasto, ponakłuwaj dość gęsto patyczkiem, by para znalazła ujście.
Piecz keks około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Odstaw do ostudzenia. Przed podaniem nasącz 1/2 szklanki herbaty z resztą whiskey.
Czas ok. 80 min; porcja – 290 kcal, cena 2 zł.Źródło: Świat kobiety